Amb més de cent anys d’història, Pelican Rouge és una gran multinacional del sector del vènding amb presència a tota Europa. Carlos Canovas, director de la delegació de  Catalunya, s’encarrega de cobrir tots els clients de la zona i ens ha concedit una entrevista on explica com neix Pelican Rouge, els serveis que ofereix i el seu compromís amb els clients.

Parla’ns una mica de Pilican Rouge i els serveis que presta.

Pelican Rouge és una empresa de cafè. Nosaltres tenim un torrefactor propi a Holanda, que és el quart torrador de cafè a escala mundial pel que fa a exportació de producte. Dintre de la companyia hi ha diferents divisions: vènding, horeca, gran distribució i venda d’ingredients, entre d’altres. En totes aquestes línies d’activitat, venem el nostre propi cafè amb la marca Pelican Rouge. Aquí a Espanya encara no és molt popular, però a la resta d’Europa, sobretot als Països Baixos, és una marca molt coneguda. La nostra principal activitat a Espanya és el vènding, és a dir, la distribució d’aliments en màquines automàtiques. Tenim els nostres propis blends de cafè, però toquem altres línies de producte com poden ser els refrescos, l’aigua, snacks, etc. En l’àmbit d’estructura de la companyia, a Espanya tenim unes 40.000 màquines operant i una plantilla d’uns 900 treballadors. Només a Catalunya ja en  som uns 120 aproximadament.

Tot va començar a Bèlgica l’any 1863. Com va néixer Pelican Rouge i com arriba a ser el que és ara?

Com bé dius, Pelican Rouge neix com una empresa de cafè fa més de 100 anys. Diferents companyies de vènding de diversos països es van unir per formar un grup empresarial, l’antic Autobar. Però va ser l’any 2014 quan decideix anomenar-se Pelican Rouge, com el seu cafè. El naixement a Espanya va ser semblant: una empresa matriu de capital espanyol va créixer fins a ser absorbida pel grup Autobar. L’any 2010, vam ser absorbits per un fons de capital risc i la veritat és que vam créixer moltíssim en aquella època gràcies a la compra d’altres companyies, inclòs el nostre principal competidor en el mercat d’àmbit nacional. I així va ser com ens vam convertir en líders en nombre de màquines, volum de facturació, etc. De manera resumida aquest és el procés que hem experimentat fins a l’actualitat. A més, fa dos anys que vam llançar al nostre país el canal horeca i la gran distribució, que és la presència dels nostres cafès en bars, restaurants i hotels.   

Teniu una gamma molt àmplia de cafè, creus que amb els anys els consumidors s’han tornat més exigents amb el producte?

Sí. Històricament, el vènding era cafè en màquina i tothom col·locava un tipus de cafè i punt. Avui dia les màquines dispensen com a mínim dos tipus de cafè, diferents solubles i diferents volums de capacitat de consumició. L’usuari té una gran cultura del cafè i això ha fet desaparèixer pràcticament els cafès mescla, per aquest motiu ja no treballem amb torrefactes i ho fem amb blends cent per cent naturals. Tenim al catàleg nou blends diferents en funció dels tipus de cafè, tipus de torrats i el gust dels consumidors. Per exemple, hi ha persones que busquen sabors més forts o amb més percentatge d’arabica, perquè coneixen on es troba la qualitat del cafè.

Què us diferencia de la competència?

El nostre principal avantatge és que som una multinacional que només a Espanya té 35 delegacions. Això vol dir que si tu ets un client amb diferents seus, som els únics que podem donar-te el mateix servei amb un personal contractat per Pelican Rouge, tant a Cadis, La Corunya o a Barcelona. La resta d’empreses del sector ho fan, però subcontractant altres empreses. Aquest és el nostre principal valor afegit. Després també està el fet de treballar amb el nostre cafè i disposar de nou blends diferents. D’aquesta manera, si al nostre client no li agrada un tipus de cafè, ho podem canviar immediatament.

I quin és el procés que realitzeu en el moment que un client sol·licita alguna de les vostres màquines?

Estem organitzats per departaments. Primer de tot, l’equip de comercials fa un estudi previ al client basat en els usuaris que tenen, preus, gustos, etc. En funció de tot això, es realitza una oferta i, si el client l’accepta, el procés passa al departament d’operacions. Ells s’encarreguen de coordinar tota la instal·lació i assegurar-se del seu èxit. Després, la filosofia de l’empresa és estar a sobre del client per no perdre’l, a través de l’equip de reposadors i els tècnics.

Quina importància li doneu a la imatge del vènding?

El nostre és un sector molt atomitzat on hi ha moltes empreses i molt poques barreres d’entrada, per la qual cosa existeix molt operador local. Per poder competir no podem centrar-nos només en el cafè sinó també en la imatge. El que nosaltres pretenem és oferir màquines d’última generació, mobles panelats que puguin estar acord amb el mobiliari del client, etc. A més, tot el nostre personal està uniformat i totes les nostres furgonetes tenen una imatge comuna. Aquesta és la millor forma de diferenciar-nos com a empresa.

Parla’ns de Belgian Coffee Shop

Actualment ens estem llançant a l’obertura de coffee shops propis. Aquest primer l’hem obert a Madrid i està començant a funcionar molt bé. La següent ciutat serà Barcelona. Per altra banda, pots trobar clients amb la nostra marca, perquè també posem terrasses i mobiliari a canvi de la compra del nostre cafè.

I no descarteu treure més botigues a escala internacional…

Avui dia hi ha moltes, sobretot als Països Baixos. Ara estem centrats a Espanya i esperem que funcionin per poder expandir-nos. No hi ha una previsió d’obertura concreta, però es valoren ciutats com Barcelona, Sevilla i Màlaga, entre d’altres.

Quina és la vostra implicació amb el medi ambient?

Òbviament la nostra maquinària està acord amb tota la legislació mediambiental. També estem col·locant màquines de reciclatge, el que es diu vènding invers, que consisteix a ajudar al client a reciclar. El consumidor diposita la llauna o got de plàstic a la màquina i li fem la devolució de l’import de l’envàs.